HrvatskiEnglishDeutschItalianoPolskiEspañolSvenskaHungarian
CALL US: 00385 51 880 333
Otok Krk
Otok Krk

Otok Krk je najveći, najposjećeniji, ali i Europi najbliži hrvatski otok!

Među 1185 otoka u Hrvatskoj, otok Krk je po mnogočemu poseban (blaga mediteranska klima, iznimno bogata kulturna i prirodna ljepota, odlična prometna povezanost) zbog čega nosi naziv "zlatni otok". Stoga je idealno mjesto za odmor!

Površinom od 405,78 km2 otok Krk je najveći otok na Jadranu te je jedan od otoka s najviše naseljenih mjesta, a broji sveukupno 19 383 stanovnika. Danas otok Krk ima sedam središta, 6 općina i grad Krk, a općine su: Baška, Dobrinj, Malinska, Omišalj, Punat i Vrbnik

Prometna povezanost

Većina hrvatskih otoka je slabo povezana s kopnom, ponajviše zbog malobrojnih brodskih linija, međutim otok Krk se i po tome izdvaja od ostalih. Naime, na Krk je moguće doći s kopna zahvaljujući "Krčkom mostu", iz zraka jer je "Zračna luka Rijeka" smještena u najsjevernijem mjestu otoka, Omišlju, te s mora brodovima i trajektima u pristanište Valbiska.  

Flora i fauna

Bogata vegetacija, zemljopisna raznolikost, te blaga mediteranska klima stvorili su uvjete pogodne za razvoj više od 1300 različitih biljnih vrsta.

S obzirom na prirodno-zemljopisne karakteristike, otok Krk se dijeli na tri dijela: sjeverni, središnji i južni dio. Na sjevernom i južnom dijelu prevladavaju kamenjar i pašnjaci, dok se u središnjem dijelu nalaze šume, maslinici i meditaransko voće i povrće.

Jedna od posebnosti krčkog krajolika su terasasti suhozidi - gromače i pastirski mrgari najbolje sačuvani na zaravnima iznad bašćanske doline.  

Reljef je krški sa dolcima, škrapama te špiljama i pećinama poput Biserujke u Rudinama, pored Dobrinja.

Na istočnoj obali otoka nalazi se uvala Soline s plažom koja je poznata po ljekovitom blatu. Iako se prvenstveno koristi u zdravstvene svrhe, zanimljivo je što se plažom može hodati i stotinjak metara, a more je još uvijek do koljena.  

Na otoku Krku 1969. godine osnovan je prvi ornitološki rezervat za bjeloglave supove u svijetu. Bjeloglavi sup je rijetka i zaštićena vrsta naše faune, a obitavaju i na Plavniku i Prviću.  

Klima

Na otoku Krku prevladava blaga mediteranska klima. Smatramo li ljetom razdoblje u kojem je srednja dnevna temperatura viša od 20 ºC tada bi ljeto na otoku počinjalo potkraj svibnja, a završavalo sredinom rujna. U srpnju i kolovozu temperatura zraka skoro u svim danima poraste iznad 25 ºC što je obilježje lijepog ljetnog vremena. Dok je prosječna temperatura mora u ovom razdoblju oko 23 ºC.

Što se tiče vjetrova, najčešći su bura, jugo i maestral.

Kultura i tradicija

Otok Krk je bogat kulturno-povijesnom baštinom. Jedan od najpoznatijih spomenika kulture je Bašćanska ploča - najznamenitiji spomenik hrvatske pismenosti. Datira još iz 1100. godine, a pronađena je u crkvi sv. Lucije u Jurandvoru kod Baške. Ovaj najznačajniji spomenik hrvatskog jezika i književnosti pisan je glagoljicom.

Grad Krk ima puno toga za reći kada je riječ o kulturi zbog čega se i naziva gradom povijesti i kulture. Najznačajniji spomenici kulture u gradu su gradske zidine, Katedrala koja dominira vizurom grada, ali i preostale četiri crkve (Crkva sv. Kvirina, Crkva Majke Božje od zdravlja, Crkva sv. Franje i Crkva sv. Josipa), te Frankopanski kaštel gdje se za vrijeme ljetnih mjeseci održavaju brojne kulturne manifestacije.

Dolaskom na otok svakako trebate posjetiti Vrbnik! Najpoznatiji je po svojim vinogradima, nezaobilaznoj knjižnici obitelji Vitezić u kojoj se čuvaju vrijedni glagoljski rukopisi i najužoj ulici na svijetu koja je široka samo 50 cm. 

Otočić Košljun je izuzetno važan dio turističke ponude otoka Krka. Smješten je u Puntarskoj dragi, šumski je rezervat hrasta crnike i spomenik kulture. Najpoznatiji je po franjevačkom samostanu, ali i po četiri muzeja (arheološki, sakralni, etnografski i prirodoslovni) te dvije crkve.

Kada je riječ o tradiciji, ona se najčešće veže uz folklor, tradicionalne narodne nošnje i običaje. Svake se godine u ljetnim mjesecima na otoku održava Festival krčkog folklora i Smotra sopaca. 

Gdje odsjesti

Otok Krk jedna je od najpoznatijih ljetnih destinacija na Kvarneru i u Hrvatskoj, izvrsno prometno povezan s cijelom Europom.

Vratite se prirodi i uživajte na čistom zraku, u opuštajućem miru, kristalno bistrom moru, bogatoj kulturno povijesnoj baštini prohujalih vremena, ljepoti starih gradića, vrsnim vinima, ulju krčkih maslinika te tradicionalnoj zdravoj kuhinji vaših domaćina.

ADRIA SUN turistička agencija smještena u samom srcu otoka Krka, u gradu Krku, pruža vam smještaj u privatnim kućama ( apartmani, sobe, vile, pansioni ), izletnički program, zabavu i kulturna zbivanja a sve kako bi vaš odmor iz snova postao stvarnost.

Nudimo vam smještaj u privatnim kućama na području grada Krka i u malom ribarskom mjestu Porat samo 3 km udaljenom od Malinske.

U kućama naših ljubaznih otočana naći ćete oaze mira, gostoljubivosti i ljepote.

Sigurni smo da ćete se u apartmanima i sobama ugodno osjećati, a u vašim domaćinima pronaći nove prijatelje i sklopiti divna poznanstva, stoga vas očekujemo!

Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery Gallery
Facebook Adria Sun Twitter Adria Sun Linked In Adria Sun Googleplus Adria Sun Adria Sun